2006.október 21-én, követve az eddigi hagyományokat immár harmadik alkalommal kiemelkedő sportösszejövetel volt Énlakán. Régi álom vált valósággá. Megrendezésre került az I. Firtos labdarugó kupa 5 környékbeli falu csapatának jelenlétével. A szervezőknek (Koronka Attila, Dr. Tálas László ) sikerült elérniük, hogy az énlakai csapat mellett Etéd, Kőrispatak, Küsmőd és Firtosmartonos képviselői is jelen legyenek. A rendezvény díszvendége az idén 75 éves, énlakai születésű prof. Toró Tibor fizikus volt, aki 25 év után látogatott újra szülőfalujába. A tornát a sSékely himnusz meghallgatásával kezdtük, majd Bálint Mihály Énlaka tanácsosa köszöntötte a vendégeket, végül Dr. Tálas László beszéde következett. A csapatok 2x15 perces játékidőben, körmérkőzéses formában versenyeztek egymással. A mérkőzéseket több, mint 150 néző tekintette meg. A rendezvény alatt, a kihangosított "stadionban", Barkó Csaba ("a hangosbemondó") barátunk folyamatosan közvetítette, szórakoztatta a szurkolókat. Szerintem mindenki meglepetésére, de megérdemelten Firtosmartonos csapata nyerte el a vándorkupát. A nagy sikerrel végződött sportesemény végén bejelentésre került, hogy 2007 októberében Kőrispatakon ismételten megrendezésre kerül a Firtos labdarugó kupa. A helyi művelődési házban, a nagy számú jelenlévővel megtartott vacsorát kihasználva Dr. Tálas László és Nádai Norbert garai (Bács-Kiskun megye) képviselők felajánlották testvérközségi kapcsolat kialakítását Énlakával.

@KÉP

(Az énlakai gyermekek részére átadásra kerültek Nádai Norbert / A. Stralh  és a bajai Tesco áruház édesség-, ruha-, írószer- és játékadományai.)


2006. szeptember 23-án a 14. énlakai utazás alkalmával pontosítottuk a 2006.október  21-én  sorra  kerülő  Firtos  labdarúgó kupa  részletes  programját.

Átadásra  kerültek  Zatykó  Mihály, Tami  Walker, SOZO Alapítvány,  Beszédes  Zsolt, Mintál Zoltán  használtruha adományai, a bajai SPAR és a Mecsek Fűszért édesség csomagjai, egy bajai könyvesbolt 14 db Gárdonyi Géza: Egri Csillagok könyvei. Dr. Novotta Edina és Barkó Csaba barátaim személyesen  adták át játék- és könyvajándékaikat.
Nagy örömünkre Énlakán megújult a helyi művelődési ház, a tejátvevő, a bolt, valamint nagyon szép fa utcatáblák kerültek kihelyezésre.

@KÉP

 

2006. június 23-án átadásra kerültek  Beszédes Zsolt ruhaadományai, valamint Dr. Makáry Péter és Dr. Tóth István anyagi hozzájárulásából vásárolt édességek.

Másnap - 06.24. - ismét megvalósítottuk egy álmunkat, s az eredeti programtervezet szerint Brassóba utazott a "kisgyerek csapat". A vaskúti Horváth MStil Kft. által ajándékozott egyenpólóba öltözve indultunk, mely igen nagy tetszést kelltett, bármerre is jártunk, illetve így könnyebb volt a gyerekeket szemmel tartani. A pólókon egy kettő éve készített csoportkép található, mely időponttól kezdve indítottuk a különböző énlakai projekteket.
A gyermekekkel együtt megtekintettük a helyi állatkertet, ebédeltünk a McDonaldsban, izgalmas kirándulást tettünk a "Drakula kastélyban", meglátogattuk a híres Fekete templomot és annak gyönyörű szőnyegkollekcióját. A kirándulás támogatói: Bolvári Csilla, Jerkovics Józsefné, Kamarás Étterem, illetve Fondü Bt. Hazafelé már a következő kirándulás terveit szőttük, ami Budapest lenne. Reméljük sikerül támogatóinkat megnyerni ezen óriási terv végrehajtásához is.

Koronka Attilával és Nagy Zoltán igazgatóval ismételten egyeztettük az őszi I. Firtos labdarugó kupanap részleteit.

Szávai Márton tanító segítségével meghívjuk a rendezvényre Énlaka neves szülöttét, Toró Tibor fizikust is.

@KÉP

 

2006. április 27-én a gyermekek és a szülők nagy örömére átadásra kerültek Dr. Lórászkó Gábor (Székesfehérvár), Rideg Gábor (Mohács), Mintál Norbert (Baja), Fenyves Attila (Budapest) valamint a Tesco bajai áruházának  adományai. A támogatások "értékét" emelte, hogy Fenyves Attila személyesen adta át a ruhákat, játékokat, édességeket és egy komplett számítógépet.

Dr. Tálas László és Koronka Attila egyeztette az öt környékbeli faluval az október végére tervezett foci bajnokságot, valamint a június végére kitűzött brassói kirándulás programját.

@KÉP

 

2006. január 20-án a 14 énlaki gyermek részére átadásra került a Delta Market bajai, valamint az bajai Áfész garai élelmiszerboltjának édesség ajándékai. Zatykó Éva (Sükösd), Tami Walker (Nashville, USA) valamint Dr. Tálasné Juránovics Csilla (Baja) által felajánlott ruhákat, cipőket nagy örömmel fogadták a szülők. Szombaton két helyi lakossal (Koronka Attila , Szávai Piroska) megtekintettük a 2006. évi Magyar Kulturális Hét megnyitóját Csíkszeredán  ahol a fő esemény Etéd községről (ezen belül Énlaka faluról) készült fotókiállítás megnyitója volt. Tiboldi Elek polgármesterrel, Nagy Zoltán iskolaigazgatóval valamint Szávai Márton nyug. igazgatóval egyeztettük a 2006. évi projekteket.

@KÉP